niedziela, 29 września 2013

Ryż oto, czyli risotto!

Dzisiaj rozpracujemy temat risotto, w odpowiedzi na prośby moich, miejmy nadzieję, przyszłych czytelniczek. Risotto jest potrawą kuchni włoskiej. Podstawą tego dania jest odmiana ryżu, zwana arborio, która rośnie o dziwo nie w Chinach, a we Włoszech, niedaleko miejscowości Arborio w Piemoncie (północne Włochy) i stąd właśnie jej nazwa. Nie martwcie się zbytnio, ryż ten jest do kupienia także w Polsce, sprawdziłam. Znajdziecie go pod nazwą „ryż do risotto” lub „ryż arborio do risotto” (i wszystko jasne…). Wariacji na temat risotto zdaje się być nieskończenie wiele, Włosi przyrządzają tą potrawę z przeróżnymi składnikami, istnieje nawet truskawkowe risotto, choć nie próbowałam. Do moich ulubionych należy risotto z brokułami i niebieskim serem pleśniowym, risotto z gruszkami i gorgonzolą (przepis znajdziecie w tym poście), risotto warzywne i risotto z grzybami. Metoda wykonania tej potrawy jest również dość specyficzna i znacznie odbiega od naszych wyobrażeń na temat gotowania ryżu. Ale o tym zaraz się dowiecie, ponieważ pojawią się przez niektórych wyczekiwane przepisy ;-) Postanowiłam umieścić przepis na risotto z brokułami i niebieskim serem pleśniowym (na prośbę Karoliny) oraz risotto z grzybami i szafranem. Przepisy oba wydębiłam od najprawdziwszego Włocha z Genui, tudzież genueńczyka z Włoch – Francesco!




Risotto ai funghi e zafferano


(Po włosku nazwy dań brzmią bardziej poetycko)

Składniki:


  • 1 średnia cebula
  • 1/5 kostki masła
  • kilka świeżych grzybów (ok. 400g), idealnie prawdziwków, ale jeśli nie mamy ich akurat mogą być nawet pieczarki.
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 1 opakowanie szafranu (ok. 0,12g)
  • 1 kostka rosołowa warzywna
  • ryż arborio – liczy się 2 pełne garści na osobę
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • parmezan (tarty lub w całości)


Wykonanie:

W jednym garnku przygotowujemy bulion, rozpuszczając 1 kostkę rosołową warzywną w wodzie (ok. ¾ litra). Jeżeli mamy wywar warzywny z naturalnych składników, jest oczywiście lepiej użyć naturalnego wywaru, opcja z kostki jest dobra, kiedy chcemy przyrządzić risotto szybciej. Kroimy cebulę w drobną kostkę. Do osobnego garnka wrzucamy masło i szklimy na nim cebulę aż będzie miała złotawy kolor. Następnie dodajemy do tego garnka ryż i przesmażamy go, mieszając z cebulą. Po minucie smażenia dolewamy do niego bulionu, ale tylko tyle, żeby przykryć ryż. Zniżamy gaz i pozwalamy się ryżowi gotować. Kroimy grzyby i natkę pietruszki. Na patelnię wrzucamy czosnek. Możemy go albo pokroić w drobniutką kostkę, jeżeli mamy zamiar go zjeść, albo przekroić tylko na połowę i po obsmażeniu usunąć z patelni. Następnie wrzucamy na patelnię grzyby, a po nich natkę pietruszki. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Smażymy grzyby, mieszając na patelni. Łatwo rozpoznać, kiedy grzyby są gotowe, ponieważ w procesie smażenia tracą wodę i kurczą się. Zawartość patelni przerzucamy do gotującego się ryżu i dolewamy do tego jeszcze trochę bulionu, który zdążył nam już w międzyczasie wyparować, ale i tym razem również tylko tyle, żeby pokryć składniki gotujące się w garnku. Na koniec dodajemy szafran i mieszamy go z naszym risotto. Szafran nada naszemu daniu piękny żółty kolor. Na tym etapie musimy już tylko ocenić, czy ryż jest już ugotowany, po prostu go próbując. Jeżeli mamy za mało bulionu, a ryż nie jest jeszcze ugotowany, zawsze możemy uzupełnić jego zwartość, dolewając jeszcze trochę, nie przesadzajmy jednak z tym, bo koniec końców risotto ma być osuszone, a nie wodniste. Kiedy ryż jest ugotowany, wyłączamy gaz i serwujemy risotto, nie zapominając o posypaniu go startym parmezanem przed zjedzeniem ;-)




Risotto z brokułami i niebieskim serem pleśniowym



Składniki:

1 średnia cebula
1/5 kostki masła
kilka różyczek brokuła (ok. 7)
mały kawałek niebieskiego sera pleśniowego, najlepiej gorgonzoli lub duńskiego sera castello.
2 ząbki czosnku
1 kostka rosołowa warzywna
ryż arborio – liczy się 2 pełne garści na osobę
oliwa z oliwek
parmezan do starcia


Wykonanie:

To risotto wykonuje się dokładnie tak samo, jak poprzednie. Zamiast grzybów na patelni wysmażamy różyczki brokuła na oliwie z czosnkiem do momentu aż są w miarę miękkie i się rozpadną. Potem przerzucamy je do garnka z gotującym się ryżem i jeszcze chwilę wszystko razem gotujemy do momentu, kiedy ryż jest gotowy. Na sam koniec dodajemy porwane kawałki sera pleśniowego i mieszamy, żeby ser się ładnie rozpuścił. I gotowe. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz